Elérhetőség

4031 Debrecen, Bartók Béla út 2-26.
Szürke szektor, V. emeletén található.
Telefon: 52/511-757
Fax: 52/511-758
E-mail: fulorrgege@kenezykorhaz.hu

Bemutatkozás

A Fül-Orr-Gége Osztály - beleértve a fekvőbeteg részleget, a műtőket és valamennyi egyéb ambulanciát, az audiológiát kivéve - az u.n. "Hotel-szárny" V. emeletén található. A fekvőbeteg részlegen 25 aktív és 2 krónikus ággyal rendelkezünk. Az osztályon 7 főállású, 5 részállású szakorvos, 1 rezidens, 37 szakdolgozó dolgozik. Az ápolt betegek száma 2510, szakrendelők betegforgalma 50271 fő volt az elmúlt évben.
Az osztály vegyes beteg összetételéből következően a felnőttkorú nő- és férfibetegeken kívül gyermekeket is ápolunk. Gyermekbetegeink esetén lehetővé tettük az egyik szülő vagy közeli hozzátartozó egész napos jelenlétét az ápolás teljes időtartamára. A hozzátartozók számára ez anyagi áldozatot nem igényel. A kórtermeink 5 ágyasok, azonban 3 db 2 ágyas kórterem is rendelkezésre áll. Ezen kis kórtermekben a betegségük vagy ennek kezelése miatt különleges ápolást igénylő betegek tartózkodnak. Az esetlegesen elkülönítést igénylő fertőző betegek is ezen kis kórterembe kerülnek. Ezek a 2 ágyas kórtermek saját vizesblokkal is rendelkeznek. Az ezekbe a kórtermekbe történő bekerülés sem fizetéses alapon, hanem orvosi megfontolások szerint történik. A férfi és női részleg egymástól elkülönített. A gyermekek rendszerint a női részlegen fekszenek. Ugyancsak a női osztályrészlegen található az u.n. perioperatív kórterem. Mivel műtéteink csaknem 100%-ban altatásban történnek, szükséges egy u.n. ébredő vagy subintenzív kórterem biztosítása is, megfelelő szakszemélyzettel, esetünkben intenzív therapias szakápolóval. Ebből a kórteremből szállítják a beteget a műtőbe, akik ide is térnek vissza kb. 2 óra hosszára, a műtétük után. Ebben a helységben természetesen lehetőség van az általános biológiai paraméterek megfigyelésére, életmentő kezelésekre, központi oxigén vagy szívó alkalmazására.
Ugyancsak az V. emeleten lévő osztályon található 2 db műtőnk is. A műtőkben operációs mikroszkóp, endoszkópos torony, LASER berendezés áll rendelkezésre a szokásos egyéb műszereken kívül a speciális fül-orr-gégészeti műtétekhez. Egyszerre, egy időben, két műtőben zajlanak altatásos beavatkozások. Naponta átlagosan 8-10 műtétet végzünk. Éves műtéti számunk kb. 3000 beavatkozást jelent. A nagyszámú mandulaműtéten kívül gyakran végzünk idült középfülgyulladás miatti műtéteket, hallásjavító beavatkozásokat, orr- és fül korrekciós műtéteket, endoszkópos orr- és melléküreg műtéteket, nyálmirigy műtéteket. Kiemelt fontosságúak a felső táp- és légutak daganatai, illetve fejlődési rendellenességei miatt végzett beavatkozások. A nagyszámú daganatos betegeink ellátása u.n. "onkoteam"-ben történik. Kiemelendő, hogy nemcsak szerveltávolító műtéteket, hanem funkció kímélő, sőt rehabilitációs műtéteket is végzünk. Az V. emeleten találhatók a nagy forgalmú általános fül-orr-gégészeti, csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti, illetve a Rendelőintézetben a foniátriai szakrendeléseink is. Az audiológiai szakrendelés egyúttal újszülött kori hallásszűrést is végez. Fül-orr-gégészeti szakvizsgálathoz beutaló jelenleg nem szükséges, de a vizsgálatokhoz előzetesen előjegyzési időpontot kell kérni.