Elérhetőség

4031 Debrecen, Bartók Béla út 2-26.
Infektológia épület
Telefon: 52/511-857
Fax: 52/511-857
E-mail: klinfarm@kenezykorhaz.hu

Bemutatkozás

A fertőzőbeteg-ellátás története hosszú évszázadokra nyúlik vissza Debrecenben. Az 1800-as évek végén a mai kórház területén működött a Ragály-kórház. A modern infektológia története 1957-ben, a Bem-téri épületben folytatódott, Dr. Münich Ferenc vezetésével gyermek és felnőtt fertőző betegek ellátása folyt a falak közt, 1987-ben Dr. Dalmi Lajos vette át az osztály vezetését, aki 2000-ben a korábbi 75 ágyas osztályról a Bartók úti telephelyre, az ország legmodernebb, 50 ágyas infektológia épületébe költöztette át az osztályt. 2006-tól a Klinikai Farmakológiai Infektológiai és Allergológia Intézet kereteiben folytatódott töretlenül a debreceni fertőzőbeteg ellátás, Dr. Várkonyi István vezetése alatt. A fertőzőbeteg ellátáson belül speciális határterületek is működnek az Intézetben, ilyen többek között a fertőző májbetegek megyei hepatológiai központja és a megyei védőoltási tanácsadás. 2014-ben pedig országos HIV Decentrum kezdte meg nálunk működését. Intézetünk - a László kórház után az itt dolgozók létszámát tekintve - az ország második legnagyobb infektológiai betegellátó intézete, a legmagasabb 3. progresszivitási szintű ellátást biztosítja Debrecen, a megye és a szomszédos megyék kijelölt lakosai vonatkozásában. Jelenleg a szervezeti egységben 118 orvos és szakdolgozó tevékenykedik, 2014-ben a Csecsemő -és Gyermekgyógyászati Osztály, a Gyermek Járóbeteg Részleg, a Városi Tüdőgondozó Allergológiai Részlege és a városi Bőr- és Nemibeteg Gondozó is az Intézetbe olvadt. 2015. november 1-től a Debreceni Egyetem korábbi Infektológiai és Gyermekimmunológiai Klinikájának tevékenységét és közreműködői szerződés keretében annak működtetését - az oktatás, kutatás és gyógyító-megelőző ellátás tekintetében - Intézetünk vette át.

AZ INTÉZETHEZ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK
- Klinikai Farmakológia
- Felnőtt Infektológia
- Gyermek Infektológia
- Infekciókontroll szolgálat
- Központi Sterilizáló
- Gyermekgyógyászati Járóbeteg Részleg

Bérlői konstrukcióban működik az intézet épületében a ClinTrial Audit Kft.

Intézetvezető főorvos: Dr. Várkonyi István PhD.


Ágyszám: 83
aktív: 70
krónikus: 1
klinikai farmakológia: 12
Kórtermeink egy- illetve kétágyasak, zsilippel, vizesblokkal, orvosi gázzal ellátottak.

A szervezeti egységek elhelyezkedése:

Klinikai Farmakológiai Központ: fehér szektor.

Intézetünk ezen része az Országos Gyógyszerészeti Intézet által 2004-ben, 2007-ben és 2011-ben Fázis 1 és 2 vizsgálatokra akkreditált vizsgálóhely. A Klinikai Farmakológiai Központ külön bejáraton keresztül közelíthető meg. 12 ággyal rendelkezik, hozzárendelt nővérállásokkal, ahol szigorú vizsgálati protokollok szerint történik mind a betegbeválasztás, mind a vizsgálat. A vizsgálóközpont minden terápiás területen aktív, kiemelt területek a korai fázisú vizsgálatok a gyermekgyógyászat, infektológia, hepatológia, allergológia, a biológiai terápia, biosimilar, GMO, vakcina, élelmiszerrel végzett és orvostechnikai vizsgálatok.

Felnőtt Infektológia:
Fehér szektor, földszint: légúti-allergológia és asztma szakambulancia

Az emeleten: Hepatológiai Centrum, ahol új betegek kivizsgálása, utógondozása történik.
A hepatológia régiós centruma, az országos hepatológiai hálózat része. Fekvőbeteg hátteret a hepatológiai részleg biztosít, ahol kivizsgálás, terápia beállítása, májbiopszia, hascsapolás, Interferon kezelés beindítása történik.

Az emeleten található még: az általános infektológiai gyermek és felnőtt részleg.
A sürgősségi infektológiai ambulancián folyamatos a betegvizsgálat és -felvétel.
Leggyakrabban felső- és alsó-légúti infekció, enteritis, enterocolitis, meningitis, pneumonia fordul elő.

Infekciókontroll Szolgálat: Fehér szektor.

Központi Sterilizáló: Szürke szektor II. emeletén található az új központi sterilizáló egység.

Intézetünkben orvosaink aktívan részt vesznek magyar, külföldi orvostanhallgatók, rezidens orvosok, szakvizsgára készülő orvosok, valamint egészségügyi szakdolgozók elméleti és gyakorlati továbbképzésében.

Orvosaink, szakdolgozóink önképzését különböző szakmai kongresszusok, konferenciák és vándorgyűlések biztosítják.

A Klinikai Farmakológiai, Infektológiai és Allergológiai Intézetben 18 szakorvos dolgozik és látja el az önálló ügyeletet, a régióban egyedüliként önálló 24 órás folyamatos működési rendben.

Látogatási rend:

hétfő - péntek: 14:00 - 16:00
hétvégén és ünnepnapokon: 10:00 - 12:00 és 14:00 - 16:00

Elérhetőségeink:

Intézetvezető főorvos: 52/511-853