Elérhetőség

4043 Debrecen, Bartók Béla út 2-26.
Szürke szektor I. emelet
Telefon: 52/511-777/1576
Fax: 52/511-1838
E-mail: onkologia@kenezykorhaz.hu

Bemutatkozás

A Hajdu-Bihar megyei Onkológiai Gondozó 1952-ben kezdte meg működését Dr. Molnár András főorvos vezetésével, majd néhány évvel később, 1957-től a Megyei Kórház keretein belül fekvőbeteg osztály biztosította a hátteret a daganatos betegek számára. 1963-ban adták át az akkor legkorszerűbbnek számító „rádium-műtőt”, ahol elsősorban nőgyógyászati daganatos betegek kezelése történt.
1979-ben Dr. Romhányi Éva főorvosnőt bízták meg az osztály vezetésével, aki szakmai lehetőségeket bővítve elindította az izotópos kezeléseken túl a felnőtt daganatos betegek gyógyszeres terápiáját. A „rádium-műtő” már a múlté, viszont a daganatos betegek aktív onkológiai kezelésének, rehabilitációjának és gondozásának lehetőségei a mai kor szakmai színvonalának megfelelően folyamatosan bővülnek. 2011. augusztusában új helyre költözött az osztály, így minden kórtermünk fürdőszobával rendelkezik és felújított.
A daganatos betegek száma évről évre emelkedik, szerencsére azonban a gyógyulási esélyek az elmúlt 5-10 év gyógyszerkutatási eredményeit tekintve egyre jobbak. Évente kb. 2000 kemoterápiás kezelés történik: 1/3 arányban osztályos, 2/3 arányban járóbeteg ellátás keretei között, vagyis a beteg otthonában alszik, a lehető legtöbb időt töltve a családjával, megszokott környezetében. Különösen fontos ez azoknál, akik a műtétet követő biztosító utókezelést kapják, tehát néhány hónap múltán maguk mögött tudhatják a daganatos betegség rémálmát, meggyógyulnak. Az osztályon igyekszünk a betegek számára bent töltött időt otthonossá, kényelmessé tenni, a szorongást oldani, így a betegségtudatot amennyire lehet minimalizálni.