Elérhetőség

4031 Debrecen, Bartók Béla út 2-26.
Szürke szektor 1. emelet
Telefon: 52/511-767
Fax: 52/511-767
E-mail: urologia@kenezykorhaz.hu

Bemutatkozás

A Kenézy Kórház Urológiai és Andrológiai Osztályának jogelődje 1955-ben alakult a megyében első önálló urológia osztályként - Dr. Diószeghy György Főorvos Úr vezetésével 1986-ban. Diószeghy Főorvos nyugállományba vonulása után tanítványa, Dr. Szőke Barnabás vette át az osztály irányítását, az ő nyugdíjba vonulását követően az urológus és andrológus szakorvosi, valamint egészségügyi szakmenedzseri végzettséggel rendelkező Dr. Szűcs Miklós lett az osztályvezető főorvos, aki a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján dolgozott korábban.
2007 december 01-től az osztály – az országban működő megyei osztályok közül elsőként - az urológiai profil mellett andrológiai osztályként is működik, elkülönített andrológiai ágyak és andrológiai szakrendelés áll a férfi nemzőképességi zavarokkal küszködő betegek rendelkezésére, ahol pl. korszerű spermiumszámláló automata, herevizsgálati ultrahang, és teljes körű hormonvizsgálati laborháttér segíti az osztály munkáját.
Az utóbbi évek törekvése, hogy a szükséges gyógyító műtéti tevékenység lehető legkíméletesebb, emberközelibb, a szervezetet legkevésbé terhelő beavatkozások irányába haladjon. Ezen törekvéseknek megfelelően a vese- és húgyúti kövesség kezelésében a testen kívüli kőmentesítő beavatkozásoké (ESWL) a vezető szerep osztályunkon, a fenti eljárással nem kezelhető kövek eltávolítását felső vagy alsó húgyúti endoscopos technikával végezzük.
Ugyancsak endoscoposan kezeljük a dülmirigy (prosztata) megnagyobbodásban szenvedő és hólyagköves betegeink, valamint hólyagdaganatos betegeink döntő többségét. Valamennyi endoscopos műtétünket chipkameras endovideo rendszer felhasználásával végezzük, a kicsiny viszonyokat ideálisan megvilágítva, sokszorosan felnagyítva.
Ugyancsak a legújabb endoscopos technikát alkalmazzuk a laparoscopos műtéteink során is, így a korábban a hasfal vágásával járó műtéteinket is apró nyílásokon keresztül, video rendszer közvetítésével tudjuk megoldani.
Mindezek mellett a nyílt műtétek terén is nagy tapasztalattal rendelkeznek az osztály orvosai, például hólyagdaganatok esetén - a régióban egyedülálló módon - hólyageltávolítást és egyidejű vékonybélből történő hólyagpótló műtétet is végzünk, - amennyiben a beteg állapota megkívánja és lehetővé teszi azt. Ezen eljárás megkíméli a betegeket a hasfali stoma viselésétől, ami az életminőségük szempontjából is igen jelentős.
Fentieken túl, az urológiai betegségek közé tartozó egyéb elváltozások, felnőttkorban észlelt fejlődési rendellenességek, az urológiai szervek sérülésének kezelése is osztályunk profiljába tartozik.
Az osztályon és a hozzátartozó szakrendeléseken a gyógyítást a 11 szakorvos, 3 szakorvos jelölt, 16 osztályos szakdolgozó, 10 szakasszisztens biztosítja. Urológiai szakképesítésen kívül a munkacsoportban egy orvos anaesth.-intenzív, egy andrológiai, egy onkológiai, egy sebészeti, egy szexuál medicina szakképesítéssel, egy pedig Ph.D. tudományos fokozattal is rendelkezik.
Osztályunk minden dolgozójának célja, hogy tudása legjavát nyújtsa, betegeink mielőbbi gyógyulása érdekében. Közös célunk, hogy betegeink a kórházi felvétel pillanatától kezdve otthonosan érezzék magukat osztályunkon, ezért kérdéseikkel és kéréseikkel félelem nélkül, bizalommal forduljanak az osztály dolgozóihoz.
Osztályunk beteganyagának kezelésével szerzett tapasztalatainkat ritka, tanulságos kórtörténeteinket, újító szándékú, más számára is hasznos tanulsággal szolgáló ötleteinket külföldi, elsősorban brit társintézetekkel együttműködésben készült tudományos munkáinkat, hazai és nemzetközi előadásokon és tudományos publikációkban tárjuk a szakmai közvélemény elé.