Területi védőnői ellátás

A védőnők a családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló preventív feladataikat meghatározott földrajzi területen (védőnői körzetben) végzik, a megelőző ellátásban betöltött szerepük az alapellátás rendkívül fontos része. A családoknak alanyi jogon jár a szolgáltatás.

A védőnői ellátás általánosságban a várandóság idején, majd a gyermek születését követően az iskoláskor kezdetéig tart. A területileg illetékes védőnő és a gondozott között a kapcsolatfelvételre általában az első várandóság idején kerül sor. Ez a lak/tartózkodási hely szerint illetékes védőnői tanácsadóban történik. Az anamnézis felvétele után a kismama megkapja „várandós kiskönyvét”, ezzel kezdetét veszi a védőnői gondozás. A gondozás minden esetben egyéni, személyre szabott, kölcsönös együttműködésen alapuló terv szerint történik. Később a védőnő a családot, közösen egyeztetett rendszerességgel otthonában keresi fel. Ebben az időszakban segítséget nyújt a helyes életmód kialakításában, a gyermek fogadására, szülésre, szoptatására való felkészülésben. A baba születése után figyelemmel kíséri a gyermek testi - értelmi - érzelmi fejlődését, tanácsot ad az életkornak megfelelő gondozásról, táplálásról, tájékoztat a védőoltások fontosságáról. A védőnői tanácsadáson elvégzi az életkorhoz kötött szűrővizsgálatokat (1-3-6 hónapos kor, 1-6 éves korig évente). A védőnők szociális tevékenységet is folytatnak. Kiszűrik, figyelemmel kísérik a szociálisan veszélyeztetetteket, s próbálnak segíteni a nehéz helyzetbe került családoknak. Javasoljuk, az érintettek keressék a kapcsolatot védőnőjükkel.

Elérhetőség

4026 Debrecen, Bethlen u. 11-17.
Új szárny III. emelet
Telefon: 52/513-669
Fax: 52/534-506
E-mail: vedono@kenezykorhaz.hu

Védőnő keresés

Kattintson az alábbi hivatkozásra, majd válassza a megjelenő oldalon a felső kék vízszintes mezőben a „Védőnő kereső” menüpontot.

Ezután Keresés településnév alapján, amenyiben nem biztos az irányítószámban. Jelölje ki, majd a legördülő menüből válassza ki a települést és a közterületet, majd kattintson a „Keresés” gombra.

Válassza ki a települést és az utcát, majd kattintson a „Lekérdez” gombra.

Védőnő keresés